Sikavica

Narodni nazivi: badelj, bijeli stričak, bodena neža, divji artičok, gospin trn, magareća salata, ostropec, ošebalj, ošljebad, sjekavica, šarena badeljka, šareni čkalj, trn svete Marije, zmijina trava.

Sikavica je dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka. Sikavicu prepoznajemo i pod nazivima bijeli stričak, gospin trn, sikalina, magareća salata, ošebalj, šarena badeljka itd. Sikavica je stepska i kamenjarska biljka porijeklom iz južne Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike.

Sikavica može narasti i do dva metra. Sikavicu ćemo najlakše prepoznati kao biljku čiji su crveno ljubičasti cvjetovi združeni u kuglaste glavice koje su obavijene ovojnim, pomalo trnovitim listovima. Iz svjetova Sikavice se obično razvijaju tamno sivi ili crni sjajni plodovi, pomoću kojih se biljka rasprostranjuje.

Sikavica cvate u srpnju i kolovozu, a plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i u rujnu.

Sikavica je u srednjem vijeku bila vrlo cijenjena, te se koristila za liječenje kroničnih bolesti jetre i slezene, kašljažutice i grčeva uzrokovanih žučnim kamencima. U slučaju trovanja s Amanita gljivama koje razaraju jetru, Sikavica je jedina opcija liječenja.

Sikavica – ljekovitost

Sikavica djeluje na sličan način i za detoksikaciju od acetaminofena i alkohola. Odobrena je 1986. godine kao tretman za bolesti jetre kao što su alkoholni hepatitis, masna jetra, ciroza jetre i virusni hepatitis.

Također je dokazano da Sikavica štiti jetru od lijekova kao što je acetaminofen i aspirin. Aktivni sastojak Sikavice je silimarin, koji pomaže popraviti oštećene stanice jetre od alkohola i drugih otrovnih tvari, stimulirajući sintezu proteina.

Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje!

 

Promjenom vanjskog sloja stanica jetre, ona također potiče rast stanica jetre, što može smanjiti upalu, i ima antioksidativne učinke. Koristi se i za liječenje psorijaze jer povećava protok žuči. Sikavica ima neke estrogenske učinke koji mogu potaknuti protok majčinog mlijeka kod dojilja. Također se može koristiti i kod ”pokretanja” menstruacije ako ona kasni.

Sikavica može imati i učinak za muškarce s rakom prostate.

U testiranjima je dokazano da Sikavica djeluje na sniženje kolesterola, međutim to još uvijek nije dovoljno istraženo. Ova biljka je preporučljiva za čišćenje organizma svim osobama s  bilo kakvom disfunkcijom jetre.

Sikavica i alkoholne bolesti jetre

Nedavno je u Americi provedeno 16 znanstvenih studija o uporabi Sikavice za liječenje raznih oblika bolesti jetre.

U Europi, Sikavica se koristi u većini slučajeva bolesti jetre. Pet od sedam studija pokazuje kako je Sikavica veoma značajna u poboljšanju funkcija jetre, ali je njena učinkovitost još uvijek upitna.

Najviše poboljšanja pojavilo se kod osoba s blažim oblicima bolesti jetre, dok je sikavica nažalost manje učinkovita kod teških bolesti jetre kao što je ciroza.

Sikavica i virusni hepatitis

 

Unatoč činjenici da se Sikavica naširoko koristi u liječenju hepatitisa (naročito hepatitis C), njena učinkovitost je još uvijek upitna te se i dalje testira kroz brojna znanstvena istraživanja.

Kod nekih oboljelih od virusnog hepatitisa pojavila su se određena poboljšanja u aktivnosti jetrenih enzima, dok drugi oboljeli nažalost nisu bili podložni promjenama na bolje.

Sikavica i rak 

Laboratorijske studije pokazuju da aktivne tvari u Sikavici mogu imati pozitivne učinke protiv raka. Silimarin ima jaka antioksidativna svojstva, a poznato je da ima učinak na rak dojke i prostate.

Iako Sikavica pokazuje pozitivne učinke, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li sigurna i učinkovita u liječenju brojnih vrsta raka.

Sikavica i visoki kolesterol

 

U istraživanjima je utvrđeno da je Sikavica snizila kolesterol, te da je značajno povećala HDL (“dobar”) kolesterol, međutim potrebno je više istraživanja kako bi se isto dokazalo.

Sikavica – sjemenke

 

Sjemenke Sikavice su najljekovitiji dio ove biljke. Sjemenke Sikavice su izdužene, jajastog oblika, opna im je smeđa te u sebi sadrži flavonoide. Sjemenke se koriste kad su zrele i osušene.

U medicini se koristi ekstrakt sušenog ploda Sikavice. u raznim oblicima te kao lijek za brojne tegobe, a posebno za liječenje jetre. Sjemenke sadrže i čuveni sastojak silimarin koji se koristi za zaštitu i detoksikaciju jetre. Čaj od Sikavice upravo je zbog toga, najbolje pripremati od sjemenki, premda se u nekim krajevima čaj priprema od listova ove biljke.

Bitno je napomenuti kako su listovi manje ljekoviti od sjemenki.

Primjena:

Mljevene sjemenke mogu se jesti i sirove: jednostavno ih treba posuti po salati, pahuljicama, jogurtu, siru ili drugim mliječnim jelima. Mogu se konzumirati svaki dan. Za bolji učinak preporuča se korištenje zajedno s mliječnom kiselinom (uz kefir, kiselo mlijeko, jogurt…) ili masnoćama.

Čaj sikavica

 

Jedna čajna žlica fino mljevenog – zdrobljenog sjemena ili suhog lista prelije se jednom čašom kipuće vode, poklopi i ostavi 15 minuta, procijediti i nezaslađeno piti prije jela, 2 – 3 puta dnevno, lagano u malim gutljajima.

Tinktura od Sikavice

 

Način primjene: Popijte tri puta dnevno po 20 kapi razblaženo u 1 dcl vode.

Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Pogodno za vegetarijance.

Koristiti samo u razrijeđenom obliku prema uputi.

Upozorenja: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Način čuvanja: Na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi do 25°C.

Bezalkolohlna tinktura sikavica

 

Prirodni ekstrakt ploda biljke u otopini – mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. Peroralne kapi s priloženom kapaljkom. Pogodne su i za djecu od 5 godina nadalje.

Ne sadrži boje, konzervanse, niti bilo kakve dodatke.

Plod sikavice (Silybum marianum Gaertn) sadrži lipide, flavonoide (kvercetin, taksifolin, krizoerol), flavanolignanske spojeve koji se zajednički nazivaju Silimarin. Ova biljka je u upotrebi već preko 2000 godina i uglavnom se koristila za čišćenje i regeneraciju jetre. Najstariji zapis o ovoj biljci dolazi od Dioskorida koji ju spominje kao sredstvo za liječenje zmijskog ugriza. Njena je upotreba kao zaštitnika jetre bila popularna kod starih Grka. Indijanci su je koristili za liječenje čireva i kožnih bolesti. Homeopatski liječnici koristili su sjemenke sikavice za liječenje žutice, kamenca, peritonitisa, krvarenja, bronhitisa i proširenih vena. Engleski herbalist John Gerard je smatrao sikavicu najboljim biljnim lijekom protiv svih melankoličnih bolesti. Britanski herbalist Nicholas Cluppeper je pak izjavio kako je efikasna za liječenje bolesti jetre i slezene te je zato dobra protiv žuči.

Indikacije:

 

kod ciroze jetre, kod alkoholizma, kod hepatitisa, kod problema sa jetrom, kod trovanja, kod detoksifikacije i kura čišćenja

Doza silibina u 1 ml = 6 mg, Djelotvorna dnevna doza (3 ml =18 mg)

Doziranje:

Odrasli: savjetujemo uzimanje djelotvorne dnevne doze od 1 ml (25 kapi) tri puta dnevno razrijeđenih u vodi ili soku
Djeca od 5 do 12 godina: pola doze koju savjetujemo odraslima

Djeca do 5 godina:

5 godina: 8 kapi tri puta dnevno

4 godine: 6 kapi tri puta dnevno

3 godine: 5 kapi tri puta dnevno

1 godina: 2 kapi tri puta dnevno

Mjere opreza i nuspojave

 

Ljudski organizam se može naviknuti na silimarin pa je neophodno praviti pauzu u trajanju od 2 nedjelje nakon isto tolikog vremena uzimanja. Nakon toga može se nastaviti terapija.

Ne preporučuje se oboljelima od endometrioze, fibroidnog tumora, raka materice, jajnika i dojke.

Prehrambeni dodatak sikavice bi trebale izbjegavati majke koje doje i trudnice.

Alkoholičari treba da izbegavaju korišćenje tinkture sikavice.

Sikavica može imati laksativni učinak i može, mada vrlo rijetko, izazvati mučninu i nadutost.